Pazarlama Alanına Yeni Bir Nefes ''Influencer Marketing''

Günümüzün İlgi Odakları: Influencerlar

Infuluencer kavramı pazarlamanın son yıllardaki trendi haline geldi. Markalar ürünlerine ve hizmetlerine uygun Influencer çalışmaları ile nihai tüketicilerine çok daha kolay yoldan ulaşabildiklerini fark etti. Aynı zamanda “ Influencerlık” günümüzde, hemen hemen herkesin hayali olan bir meslek dalı haline büründü. Sürekli gündemde olan, bir paylaşımlarıyla günlerce konuşulan ve on binlerce kişiyi kolayca ikna eden influencerların, markalarla birlikte gerçekleştirdiği projeler, günümüzün en etkili pazarlama yöntemlerinden birisi olmuş durumda.

Pazarlama Alanına Yeni Bir Nefes: Influencer Marketing

Peki, herkesin dilinden düşürmediği influencerların yaptığı iş tam olarak nedir?

 “Influencer Marketing” kısaca eski ve yeni pazarlama yöntemlerinin karışmış bir hali. Bu kadar etkili olmasının sebeplerinden biri influencerların herhangi biri olmaları yani tabiri caizse halkın içinden gelmiş olmaları. Diğer bir sebebi ise takipçileriyle ilişkilerinin güven bağına dayanması.

Bu yeni pazarlama örneğinin ne kadar etkili olduğunu bir örnekle açıklayayım. Dünyada herkes tarafından tanınan PewDiePie, Paris’te geçen bir korku filminin yapımcılarıyla birlikte çalışarak bir mezarlıkta geçen, yaşadığı zorlukları kayda aldığı bir Youtube serisi yarattı. PewDiePie ‘ın 27 milyon takipçisi için mükemmel bir içerik haline geldi ve filmin fragmanından tam iki kat fazla izlenme aldı. PewDiePie, influencerlar kategorisinde Mega olan kategoride yer almakta.

Evet, influencerlar da takipçi sayılarına göre kategorilere ayrılıyor J

Yazının devamında hem markalara, hem de bu yeni mesleğe sahip olmak isteyenlere yardımcı olmak için influencer kategorilerini açıklayalım.

Mega Influencerlar

1M+ takipçisi olan influencerlar bu kategoriye giriyor. %2- %5 oranda en yüksek etkileşime sahip fenomenler bu grupta yer almakta. Spesifik olarak bir konu üzerine değil birden fazla konuyla ilgili paylaşım yapmaktadırlar. Takipçi sayılarının fazlalığı sebebiyle paylaşımları binlerce ₺’yi bulan mega influencarlarla genelde global markalar iş birliği yapmakta. Ayrıca 1M takipçi kuralını sağlayan markalar da bu kategoriye girmekte.

Makro Influencerlar

50K- 1M takipçisi olan, %5 - %25 oranında etkileşime sahip olan sosyal medya kullanıcıları bu grupta yer almakta. Life style, moda, güzellik gibi spesifik konular üzerinden paylaşım yapmaktadırlar. Belli başlı bir kategoriye hitap ettikleri için en fazla lokal ilgiyi gören fenomenler bu grupta yer almaktadır.  Bu ilginin sebebi içerik üretimlerini kendileri gerçekleştirdikleri için takipçilerine samimi gelmeleridir.

Mikro Influencerlar

10K+ takipçisi olan ve post başına ortalama % 25 - % 50 katılım sağlayan sosyal medya kullanıcıları bu gruba girerler. Etkileşim oranları takipçi sayılarıyla ters orantılıdır. Daha az takipçi sayısıyla daha fazla etkileşim sağlaması, düşük bütçelerle çalışılması ve etkili takipçi yönetimi sebebiyle tercih edilmektedir.

 

Tarçın Reklam Ajansı olarak, 10 yıllık tecrübemiz ve Türkiye’nin en büyük Influencer datası ile global ve lokal tüm markaların ihtiyaçlarına yönelik çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.

Tüm detaylı sorularınız için bize ulaşabilirsinizJ


DAHA FAZLASI

new 4914547727637524934

Yorum Gönder

emo-but-icon

duyuru

''ÇİÇEK KADINLAR EKTİNLİĞİ'' renkli dakikalar ile çok keyifi geçti...
''WİSHMORE TADIM GECESİ'' nde basın,şef ve gurme-mekan bloggerları ile keyifli sohbetlerle buluşuldu...
item